Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 19-01-2019

Eikels

betekenis & definitie

Eikels - de vruchten van den eik worden veel als veevoeder gebruikt. Als de eiken veel vruchten voortbrengen, worden de e. verzameld en als veevoeder gebezigd. Zij zijn arm aan eiwit, en rijk aan zetmeelachtige stoffen. Nadeelige bestanddeelen zijn looizuur (6—8%) en een bitterstof querciet.

De voedende bestanddeelen zijn goed verteerbaar, het looizuur en de querciet zijn dikwijls oorzaak van stoornissen na het voederen van e. Deze stoornissen bestaan in hardnekkige verstoppingen en maagdarmontstekingen. Men dient de e. geschild toe, omdat dan de nadeelen niet zooveel voorkomen. Aan runderen kan men dan tot 2—3 K.G. per dag per 1000 K.G. lichaamsgewicht gaan. Dit schillen is echter een tijdroovend werk, de e. moeten daarvoor gedroogd en gedorscht worden. Men droogt of brandt de e. ook wel op een bakkersoven of kuilt ze wel in, om schimmeling te voorkomen.

Schimmelige e. kunnen licht digestie-stoornissen teweeg brengen. Paarden voedert men geen e. Het meest geeft men ze aan varkens, die men soms zelf de e. onder de boomen laat zoeken. Varkens zijn zeer ongevoelig voor looizuur, zoodat zij zonder eenig nadeel 1 K.G. e. kunnen nuttigen. In jaren van voederschaarste worden e. wel verhandeld. Zie ook EIKELCACAO en EIKELKOFFIE.

< >