Derby-kaas, - Engelsche kaassoort uit volle melk, oorspronkelijk alleen gemaakt in het graafschap Derbyshire; het model is plat cylindrisch, middellijn ± 25 c. M., hoogte ± 10 c., gewicht + 5 K. G. Tegenwoordig wordt ze ook in ons land gemaakt n. l. op verschillende boerderijen in de prov. Z.-Holland (vroeger meer dan thans), voornamel. in de buurt van Aarlanderveen en op de zuivelfabrieken in Friesland. De Nederlandsche d. heeft gewoonlijk een gewicht van ± 9 K.G.; ze onderscheidt zich van de Goudsche kaas van dezelfde grootte eigenlijk alleen door den vorm en door het iets zachtere zuivel.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk