Coir cocosbastvezel, de bruine vezelige massa, waarin de harde cocosnoten zijn gehuld. De cocos-vezelbereiding geschiedt voornamelijk aan de Malabarkust, aan de Coromandelkust en op het eiland Ceylon, en wel als huis-industrie. De rijpe cocosvruchten worden gekloofd en de omhullende vezelbast in kuilen gelegd die met een mengsel van zoet en zout water gevuld zijn, waardoor de tusschen de vezels hechtende pulp losweekt. Na ongeveer twee maanden wordt de vezelmassa weder uitgenomen en door kloppen met houten hamers de vezelstof van de overige bastdeelen gescheiden. 1000 rijpe cocosvruchten leveren 70-90 K.G. spinbare vezelstof op. Deze wordt verwerkt tot garens, voornamelijk voor tapijten matten weverij.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk