Cherson - 1) Gouvern. in het Z. van Rusland, behoorende tot de Nieuw-Russische gouvernementen, grenst ten N. aan de gouv. Kiew en Poltawa, ten O. aan Jekaterinoslaw en Taurië, ten Z. aan de Zwarte Zee en ten W. aan het gouv. Bessarabië. De oppervlakte is 71.000 K.M.2 met 3 mill. inw., meest Klein-Russen.
De groote meerderheid is Grieksch-Katholiek, verder wonen er vooral Israëlieten. Het is een steppenland, dat langzaam afhelt naar het Z., met heete zomers en strenge winters, waardoor de havens van Dec.-Mrt. bevroren zijn. De gemiddelde temp. bedraagt 7—10° C. De bodem bestaat vooral uit zwarte aarde, rustende op tertiaire gesteenten, die echter op vele plaatsen onderbroken worden door oudere gesteenten, zooals graniet en gneis, die vooral in de rivierdalen aan de oppervlakte komen, zoodat deze hooge, steile wanden hebben. 49 % van den bodem is bouwland, 45 % grasland en slechts 2 % bosch. Landbouw en veeteelt zijn dus de hoofdmiddelen van bestaan. De fruitteelt komt weinig voor, alleen de teelt van abrikozen is van belang. In verband met de veeteelt is er leerindustrie.
Mangaanerts wordt in groote hoeveelheden uitgevoerd. Het land wordt doorstroomd door Dnjester, Boeg en Dnjepr, die aan de kust limans vormen. De plaatsen van beteekenis zijn: Odessa, Nikolajew en Cherson. — 2) de hoofdstad van het gouv. aan den rechteroever van den Dnjepr, nabij de monding, 80.000 inw.; voor de schepen moeilijk om te naderen door de vele zandbanken en eilanden in den mond, hoewel de toestand thans belangrijk verbeterd wordt door de diepte op 8 M. te brengen. Het is een industriestad van den 2den rang, maar het is belangrijk als handelsstad, vooral voor den uitvoer van talk, zeep, wol, hout en koren. De stad was vroeger een vesting, gesticht in 1778 door Potemkin, die in de kerk begraven ligt. C. heeft spoorwegverbinding met Nikolajew en zal binnenkort rechtstreeks verbonden worden met Charkow.