Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 15-11-2018

Cheddar kaas

betekenis & definitie

Cheddar kaas - Kaassoort, welke haar naam ontleent aan het plaatsje Cheddar* in Somerset. Behalve in het Cheddardistrict wordt ze in groote hoeveelheden bereid in Schotland, Canada, Nieuw-Zeeland, N.-Amerika en sedert eenige jaren ook in onze prov. Friesland. C. is cylindrisch van vorm, ± 25 c.M. hoog met een middell. van ± 37 c.M. Een normaal gewicht is ± 36 K.G. Oorspronkelijk werd ze bereid uit volle, thans ook wel uit gedeeltelijk afgeroomde welk. De laatste in Friesland niet anders dan uit melk met minstens 1.50 en hoogstens 1.75% vet: minimum vetgehalte in de droge stof 30%. De volvette wordt in den handel gebracht met de aanduiding „Full cream”, de andere met het kenmerk „Half meat”.

< >