Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 15-11-2018

Campen (Wilhelm Jansz. van)

betekenis & definitie

Campen (Wilhelm Jansz. van) - vermoedelijk afkomstig uit Kampen, waar in de 2de helft der 16de eeuw een Jan Janssen en Jan Willemsen als boekdrukkers werkzaam waren. In 1579 legde een Johan Hermanssen van C., waarschijnlijk de vader van Wilhelm Jansz., den burgereed te Arnhem af. Laatstgenoemde trad, voor zoover bekend, het eerst in 1582 als boekdrukker in genoemde stad op, toen hij zich tevens „Figuersnider und B. ieffmaler” noemde en uit de stadsrekeningen blijkt, dat hij ook als boekbinder werkte. Zeer waarschijnlijk had hij nog eerst te Keulen gedrukt, waar gelijktijdig een Gerhardt van C.

(zijn broer?) als drukker werkzaam was. Hij trad vóór 1581 met eene jonge dochter uit Weel in het Keulsche in het huwelijk. Van de bekende voortbrengselen zijner pers behooren de meesten tot de zg.nieuwstijdingen,kleine vlugschriften, welke op de gebeurtenissen van den tijd betrekking hebben. Misschien leverde de drukkerij te Arnhem, die daar in het Minderbroedersklooster gevestigd was, geen voldoende bestaan op, ofschoon hij nog geene concurrenten had. In 1590 vertrok hij althans naar Amsterdam, niettegenstaande de Staten van Gelderland door finaneieele tegemoetkoming hadden getracht hun „ghesworen boeckdrucker” te Arnhem te houden.

Te Amsterdam schijnt de zaak meer voordeel te hebben opgeleverd en behalve weer kleine geschriften voor eigen rekening, drukte hij voortaan vele meer of minder omvangrijke boeken voor rekening van andere Amsterdamsche uitgevers, waarbij in 1595 den oudstbekenden Amsterdamschen muziekdruk. Door hem zijn ook verscheidene volksprenten in omloop gebracht, waarvan de fraaie houtsneden aan zijne kunstvaardige hand worden toegeschreven. Van C., die zich sedert 1595 soms ook De Veen noemde, hertrouwde in 1597, verhuisde meermalen en stierf tusschen 25 Jan. 1605 en 15 Juli 1606, op welken laatsten dag de inventaris zijner drukkerij in ’t openbaar werd geveild. Zie: Burger, Amsterd. boekdrukkers, III (1900); Van Someren, Pamfletten v. d. bibliotheek der R. U. te Utrecht, I (1915).

< >