Boston - 1) hoofdstad van den staat Massachusetts der Vereenigde Staten en van het graafschap Suffolk, gelegen aan de monding van de Charles River in de Boston- of Massachusettsbaai van den Atlantischen Oceaan. De stad ontstond op een 6 K.M. lang en 1,5 KM. breed schiereiland aan den Zuidelijken oever der rivier. Dit gedeelte, Oud-Boston, is geheel een nijvere en drukke handels- en fabrieksstad, met nauwe en bochtige straten en heeft zeer veel overeenkomst met de groote steden van Europa, hoewel B., evenals alle steden der Nieuwe Wereld, eerst in den nieuweren tijd ontstaan is; de hoofdwegen hier zijn Harrison-Avenue, Washington Street en ShawmuttAvenue, waarvan de bedrijvige Haymarket-Place het centrum uitmaakt; in het midden der stad ligt het Common, een groot park; van dit punt doorloopt de breede Commonwealth-Avenue de wijk WestBoston, die der gegoede ingezetenen. Nadat het genoemde schiereiland vol gebouwd was, breidde B. zich uit over de dichtbij gelegen eil. en schiereil. en vooral landwaarts naar het Z. en W., zoodat vele voorsteden ontstonden.
In het Z.W. ontstond Highland, vroeger Roxbury, met het Back Bay Park; ten Z.O. van de stad ligt South-Boston, het oude Dorchester Neck, door de op vele plaatsen overbrugde South Bay van eigenlijk B. gescheiden. Op den linkeroever der Charles-rivier ligt Charlestown, met de groote krijgswerf der Unie, een reusachtig droogdok en de graniet-obelisk ter herinnering aan het gevecht bij Bunkershill. Tegenover het oude B. ligt East-Boston. De plaatsen Cambridge en Chelsea zijn administratief van B. gescheiden, doch maken in elk ander opzicht deel van B. uit. Het totaal aantal inw. van de stad zonder de voorsteden bedroeg in 1916 ruim 784.000, waarmee B. tot de 5e stad van de Ver. Staten is geworden. Het heeft zijn beteekenis vooral te danken aan de uitstekende haven en het prachtige achterland, waartoe niet alleen het zoogenaamde Nieuw-Engeland behoort, maar ook het belangr. Z. van Canada.
De natuurl. haven, die bijna nooit dichtvriest, heeft een oppervl. van ± 200 KM.2 en biedt ruimte voor 500 van de grootste schepen, die tot de stad kunnen doorvaren. Meer dan 50 eil. liggen in de baai, waarvan enkele vuurtorens dragen. Op een dezer eilanden, Governors I., werd Benjamin Franklin geboren. Groot is het aantal schepen, die jaarlijks de haven in- en uitgaan en vaste verbindingen onderhouden met Liverpool, Glasgow en Antwerpen. Koren, meel, vleesch, vee, industrieartikelen worden uitgevoerd, met de andere artikelen samen een waarde vertegenwoordigende van bijna 200 mill. gulden, terwijl de invoer meer dan 300 mill. bedraagt. Meer dan 40 groote banken verzorgen den geldhandel. De haven is bovendien van beteekenis voor de belangr. visscherij in de nabijheid van de New-Foundlandbank. Toch heeft B. menige andere Amerik. stad als haven boven zich zien uitkomen.
Tot aan den Burgeroorlog stond B. vooraan, en behoorde tot de meestbeteekenende. havens op de Amerik. kust van den Atlant. Oceaan. In dien oorlog werd echter haar koopvaardijvloot vernietigd en een tijdperk volgde van ongekende spoorwegontwikkeling, medebrengend het aanleggen van tal van andere zeehavens. „Na 1865 schijnt B. slechts zijn oogen te richten naar het W., meer geïnteresseerd te zijn in de ontwikkeling van de wildernis en de prairie, dan in den bloei van zijn eigen zeehandel en minder te letten op de bestaansmogelijkheden, die de onmiddellijk naast haar gelegen Oceaan, de oorsprong van haar weelde en macht, voor haar opent”. (Rapport der directeuren van de haven in B. 31 Maart 1916.) — Ook als industriepl. is B. van beteekenis, vooral wat betreft het vervaardigen van machines, schoenen en meubels en verder door de katoen-, suiker- en rubberfabrieken en de boekdrukkerijen. Boven alles is B. echter bekend als een van de oudste wereldsteden in Amerika, als een der middelpunten van het geestel. leven, waardoor het volkomen den naam van „het Athene van N.-Amerika”, verdient. Als oude stad bezit het tal van histor. herinneringen, b.v. de Faneuil-Hall, geschenk van den Hugenoot Faneuil, tijdens den vrijheidsoorlog voor algemeene vergaderingen gebruikt en om die reden wel „wieg der vrijheid van Amerika” geheeten. Andere belangrijke gebouwen zijn: het State House, voltooid in 1798, met vergulden koepel, waaronder het Washington standbeeld, de City Hall met een beeld van Franklin, de beurs, het postkantoor, de halls der vrijmetselaars en der Odd-Fellows, het museum van schoone kunsten en het museum van de Society of Natural History. De stad heeft een 150-tal kerken, een in 1804 gesticht atheneum met schilder- en beeldhouwgalerij.
Onder de instellingen van onderwijs zijn de in 1869 door J. Rich met 2 mill. dollars gestichte Rich-universiteit, het in 1861 geopende technologisch Boylston-instituut, het in 1863 door do Jezuïeten georganiseerde Boston-College, en Harvard University te Cambridge. Er is te B. een Nederl. consulair ambtenaar voor Massachusetts, Maine, Rhode-Island, New-Hampshire en Vermont gevestigd. De stad werd in 1630 door landverhuizers, ten deele uit B. in Engeland onder leiding van John Winthrop, gesticht en heette oorspronkel. naar de drie heuvels, waarop het oudste deel ligt, Trimountain; na een tienjar. bestaan telde zij reeds 4000 inw., later kreeg zij, ter eere van John Cotton, een predikant uit Boston in Engeland, den predikant van de oudste kerk te Trimountain, den naam van Boston; reeds bij de troonsbestijging van Karel II het brandpunt der oppositie tegen het moederland, was zij later aanleiding tot den Amerik. vrijheidsoorlog, door het in zee werpen van een lading (342 kisten) door Engeland belaste en onder dwang ingevoerde thee (18 Dec. 1773); de haven van B. werd daarop door het parlement krachtens de Bostonhavenwet van 31 Mrt. 1774 voor onbepaalden tijd gesloten en de staat Massachusetts kreeg een militair in de plaats van haar democratisch bestuur. Dit leidde tot het congres van Philadelphia (Juli 1774) en tot den vrijheidsoorlog; 17 Juni 1775 had nabij B. de slag bij Bunkershill plaats. In 1822 werd B. tot stad verheven. In 1872 werd de stad door een zwaren brand, die 800 huizen in de asch legde, geteisterd.
2) Stad in het graafschap Lincoln, O.-Engeland aan de beide oevers van de Witham, waarover hier een ijzeren brug is gebouwd en wier nabijgelegen monding in de Wash een veilige, maar weinig diepe haven vormt; 18.000inw.; scheepswerven, zeildoekfabrieken, ijzer- en messingindustrie, bierbrouwerijen, belangr. veemarkten. B., gesticht op de plaats van het in 870 door de Denen verwoeste klooster Saint-Botolph, heeft veel van zijn vroegere beteekenis verloren.