Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 06-12-2018

Biestkens

betekenis & definitie

Biestkens - (Nicolaes), een Mennoniet uit Diest, die om des geloofs wille moest uitwijken en zich, zooals vrij algemeen aangenomen wordt, te Emden vestigde, waar hij vrij spoedig als boekdrukker optrad. Zijne uitgaven, tusschen 1560 en 1578 in ’t licht gegeven, vermelden evenwel geen plaats van uitgave. Zeker is het, dat hij in ’t laatstgenoemd jaar te Hoorn werkte, en zich in Mei van ’t volgende jaar in ’t poorterregister van Amsterdam liet inschrijven, komende uit Hoorn. Hij vestigde te A. zijne drukkerij „in de enghe Kercksteghe, in de Lelie onder de doornen”, verhuisde later naar de Warmoesstraat en stierf daar 26 Maart 1585.

Zijne uitgaven bestonden uit Doopsgezinde bijbel(Biestkensbijbel) en liederboeken en o. a. het beroemde martelaarsboek „Het offer des Heeren”, dat, evenals zijn Nieuwe Testament van 1562, door Alva in 1570 op den Index was geplaatst, maar niettegenstaande het verbod herdelijk herdrukt werd. Zijn oudste zoon Abraham, die in 1628 op 46-jarigen leeftijd trouwde, was toen boekverkooper in de St.-Annastraat te Amsterdam en leefde nog in 1651. Zijn tweede zoon, Nicolaes B. de jonghe, omstreeks 1577 te Emden geboren, trad in 1595 als leider der vaderlijke drukkerij op. Misschien had deze 10 jaren stilgestaan of was tijdelijk door een ander gedreven. De jonge B. gebruikte het oude aanwezige materiaal en volgde de traditie door weer Doopsgezinde martelaarsboekjes in ’t licht te zenden.

Grooter werk bracht hij voor andere uitgevers tot stand. Hij voerde hetzelfde uithangteeken en drukkersmerk als zijn vader, verhuisde meerdere malen en werkte nog in 1619. Latere bijzonderheden en zijn sterfjaar zijn onbekend. Zie Burger, Amsterd. boekdrukkers, 11—1907 en IV—1915.

< >