Bakoven - een afsluitbare ruimte, welke hoog verhit kan worden, zoodat deeg, daarin gezet, na korter of langer tijd brood of ander gebak wordt. De eenvoudigste oven is die van gebakken steen, ongeveer 1 a 1.60 M. breed en 2 a 3 M. lang, een platte vloer, waarover op lage rechtstandsmuren een gewelf geslagen is. De oven heeft aan de voorzijde een opening, de z.g. mond, met een deur, die hem volkomen kan afsluiten. Bij afgelegen boerenhofsteden heeft men soms een b. afzonderlijk buiten staan of wel geheel of ten deele in de gebouwtje, het bakhuis of de bakkeet genoemd. Bij de bakkers bevindt zich de oven in de bakkerij, gewoonlijk is er nog een afsluitbare ovenruimte onder, de z.g. onderoven, die, door de hitte van den bovenoven verwarmd, gebruikt wordt tot het drogen van vruchten en allerlei stoffen. De onderoven is van den oven gescheiden door een aangerazeerd gewelf van metselwerk. Zelden wordt hij gestookt. Moderner b. worden geconstrueerd van gegoten ijzer met vuurvaste steenen. De stookruimte is daarbij van de bakruimte gescheiden, soms is de oven vast, soms inschuifbaar. De verwarming geschiedt door circul. der verwarmde lucht. Deze ovens worden in een of meer verdiepingen boven elkaar gemaakt. In het laatste geval zijn ze onafhankelijk van elkaar te verwarmen en te gebruiken. Ze worden gestookt met hout, turf of steenkool. In plaats van een verwarming met verbrandingsgassen heeft men ook ovens gebouwd met warmwater-verwarming. De bakruimte wordt daarbij verwarmd door buizen met warm water, welke onder, boven en soms in den oven liggen. In de banketbakkerij gebruikt men kleinere ovens met een breedte van 45 a 60 c.M. en een hoogte van 26 a 30 c.M. Gewoonlijk zijn hierbij twee ovens boven elkaar met nog een droogruimte daarboven. Soms worden deze b. ook door middel van gas verwarmd en wel zoodanig, dat er een gemeenschappelijke verwarming is met nog afzonderlijke branders voor eiken oven, zoodat de hitte, welke door een pyrometer* te controleeren is, in eiken oven naar behoefte geregeld kan worden. — Door troepen te velde worden veldbakovens gebruikt tot het bakken van brood. Onderscheiden in verplaatsbare veldb., bestaande uit materieel, dat te velde wordt medegevoerd en snel kan worden opgebouwd en afgebroken en nood-veldb., samengesteld met bouwstoffen, welke te velde worden gevonden. (Zie Handb. der Pionierk. v. h. Nederl. leger).
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk