Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 17-01-2019

Arrowroot

betekenis & definitie

Arrowroot - met dezen naam duidt men alle tropische zetmeelsoorten aan, onverschillig van welke plant ze afkomstig zijn;

1) West-Indisch arrowroot van Maranta-soorten (plaat Zetmeel-planten fig.2);
2) Oost-Indisch arrowroot of Curcuma-zetmeel van Curcumasoorten. Als Oost-Indisch arrowroot duidt men ook andere in Oost-Indië verkregen zetmeelsoorten aan (Maranta-, Cassave-, Canna-, Cycadeeën- en Palmen-zetmeel).
3) Queensland-arrowroot of Cannazetmeel van Canna soorten;
4) Braziliaansch arrowroot verkregen uit de zeer groote wortelknollen der Manihot utilissima, welke het meeste zetmeel levert van alle zetmeelplanten. Men bereidt er de echte tapioca, een soort sago, uit. Onder de naam Braziliaansche arrowroot komt ook het z.g. bataten-zetmeel uit de knollen van Batatas edulis in den handel;
5) Guayana-arrowroot wordt uit de zeer zetmeelrijke bananen (bananen-zetmeel) of uit den Yamwortel bereid. De yam wortel komt van verschillende Dioscorea-soorten;
6) Tahiti-arrowroot van Tacca-soorten.

< >