Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 17-01-2019

Armstrong (william george baron)

betekenis & definitie

Armstrong (william george baron) - Engelsch werktuigkundige, geb. 1810 te New-Castle, overl. 27 Dec. 1900 te Woolwich, een zeer vindingrijk en werkzaam man, die de techniek met tal van nuttige uitvindingen verrijkte. In 1839 verbeterde hij de egge, door deze tot een netwerk te maken, waarbij de tanden zigzagsgewijs aangebracht werden. In 1840 had hij opgemerkt, dat de uit de veiligheidsklep van een locomotief blazende stoom daaraan eene electrische lading geeft. Daarop gebaseerd construeerde hij een electriseermachine, die wel interessant en vindingrijk was, doch nimmer in meer algemeen gebruik is gekomen.

Lavoisier en Laplace (1780) kenden hetzelfde principe reeds en Faraday toonde in 1843 aan, dat de electriciteitsbron zetelde in de wrijving der waterdeeltjes langs de metalen wanden. Zijn waterzuilenmachine voor gebruik in mijnwerken, welke in 1846 ontstond, was belangrijker en heeft vele en goede diensten gedaan. In hetzelfde jaar, dat bijzonder vruchtbaar voor hem was, vond hij den hydraulischen accumulator uit, bouwde de eerste hydraulische kraan op de kade te New-Castle on Tyne en construeerde de eerste hydraulische lift, waarbij hij streefde naar krachtbesparing door voor groote en kleine lasten afzonderlijke perscylinders op te stellen, welke gecombineerd konden worden. In 1859 maakte hij naam door de constructie van een nieuw geschuttype, waaraan zijn naam verbonden werd. Om het geschut beter bestand te maken tegen grootere inwendige spanningen, voerde hij van buiten naar binnen werkende spanningen in, welke eerst overwonnen moesten worden Vóórdat op het inwendige bijzonder sterke krachten tot ontwikkeling konden komen. Hij verkreeg dit door om de holle kern een groot aantal staalringen in gloeienden toestand te schuiven, die bij afkoeling inkrompen en een grooten druk veroorzaakten. De gedachte was niet oorspronkelijk en reeds door anderen aangegeven, o.a. in 1830 door generaal Fredericks, in 1834 door Overste Thierry en in 1840 door Prof.

Treadwell. Fraser heeft dit procédé later bij het z.g. Woolwich-geschut vereenvoudigd door een geringer aantal sterkere ringen te nemen. Krupp in Essen bracht dit systeem later tot eene hooge mate van volmaaktheid. In 1864 construeerde hij een lamellen-rem om den terugloop van het kanon op het affuit op te nemen en te regelen, eene constructie, die thans geheel vervangen is door de hydraulische remmen, welke bovendien den loop weer in den oorspronkelijken stand terugbrengen. In 1876 construeerde hij voor de Italiaansche oorlogshaven te Spezzia een naar de toenmalige begrippen reusachtige hydraulische kraan voor 100 ton. Voor het evenwicht was aan den achterkant van den uitleggerarm een verplaatsbaar tegengewicht aangebracht, dat niet meer of minder dan 350 ton woog.

< >