Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 17-01-2019

Arctische fauna

betekenis & definitie

Arctische fauna - (zie gekleurde plaat) wordt gevonden in het arctisch gebied, het Noordelijke deel van de holarctische regio. Dit gebied ligt ten N.

van de boomgrens en van de Zuidgrens van het arctische ijs. De physische gesteldheid is zeer gelijkmatig; de plantengroei is gering, waardoor het aantal planteneters klein is en er dus ook weinig roofdieren en insecteneters voorkomen. De gegeven grens is natuurlijk geen scherpe; vele diervormen komen dan ook meer Zuidelijk voor. Van zoogdieren vindt men; den Ijsbeer (Ursus maritimus, fig. 1), den Veelvraat (Galo luscus, fig. 2), den Poolvos (Canis lagopus, fig. 3), den Sneeuwhaas (Lepusvariabilis, fig. 4), den Lemming (Lemmus lemmus, fig. 6), het Rendier (Rangifer tarandus, fig. 6), den Muskusos (Ovibos moschatus, fig. 7), den. Zeeotter (Enhydra lutris, fig. 10), nu en dan ook den Wolf (Canis lupus) en den Hermelijn (Putorius erminea).

Van de zeezoogdieren, die ook op land leven, zijn te noemen de Walrus (Trichechus, fig. 8) en de Zeebeer (Arctocephalus ursinus, fig. 9); van de echte zeezoogdieren de Groenlandsche Walvisch (Balaena mysticetus, fig. 11) en de Narwal (Monodon monoceros, fig. 12). De genoemde landzoogdieren zijn grootendeels circumpolair verspreid.

Van de vogels komen vooral voor soorten van de Alken (b.v. de Alk, Alca torda, fig. 17), de Meeuwen (b.v. de Kleine burgemeester, Larus leucopreris, fig. 18), de Hoenderen (b.v. het Sneeuwhoen, Lagopus mutus, fig. 13), de Eenden (b. v. de Eidereend, Somateria mollissima, fig. 15—16), de Uilen (b.v. de Sneeuwuil, Nyctea scandiaca, fig. 14), enz.

Reptiliën en Amphibiën ontbreken geheel. Van de visschen zijn vooral de Zalmachtigen (Salmonidae) vertegenwoordigd. — Een deel der zoogdieren en vogels is circumpolair verspreid. De kleur van vele dezer dieren is wit; anderen zijn des zomers gekleurd, des winters wit. De meeste arctische vogels trekken ’s winters meer Zuidwaarts. Weekdieren en insecten ontbreken bijna geheel. Zie bij de verschillende hier genoemde vormen en verder Römer und Schaudinn, Fauna arctica, Jena 1908.

< >