Araisch - (El), bij de Europeanen Larasch geheeten, versterkte stad aan de Atlantische kust van Marokko, 70 K.M. ten Z. van Tanger; A. is op twee heuvels aan den Zuidelijken oever van de Luccos gelegen; zij heeft slecht onderhouden ringmuren, een groote koophal voor den graanhandel, gebouwd in den tijd der Portugeezen, een prachtige moskee, een bouwvallig kasteel, dat tot verblijf van den provincialen gouverneur dient, en vele ruïnen. Aan de monding der rivier, aan welke A. gelegen is, plaatste Plinius den tuin der Hesperiden. Men is bezig een nieuwe haven te maken, daar de oude te ondiep was geworden; 13.000 inw.
Arak, alkoholische drank, in de tropen (Ned. O.Indië, Engelsch-Indië) bereid door destillatie van gegiste, suikerhoudende vloeistoffen; op Java wordt daarvoor meestal de melasse gebruikt, die in de suikerfabrieken na uitkristalliseering van de suiker achterblijft. De benoodigde gist kan men daar overal op de markten koopen in den vorm van witte bolletjes, 3 c.m. in doorsnede, Ragi genaamd. Deze bolletjes bevatten ook draadschimmels, die zetmeel in suiker kunnen omzetten; deze laatste zijn bij het proces noodig, wanneer men als grondstof — gelijk dit op Java voor de beste Arak geschiedt — niet melasse, maar z.g.n. kleefrijst (ketan) neemt. Aan de Malabarkust (Goa) wordt voornamelijk het vergiste suikersap der bloeikolven van bepaalde Palmsoorten, toddy genaamd, aan destillatie onderworpen en het destillaat arak genoemd.
Op Jamaica dient de vergiste rijstmout wel als uitgangsmateriaal; deze wordt echter vermengd met toddy alleen of met toddy en melasse en, nadat de gisting is afgeloopen, aan destillatie onderworpen. De Batavia-arak geldt als de beste soort. Minder goed is reeds de arak de Goa (Taffia). Nog mindere soorten zijn de Ceylon- en de Pariah-Arah, die uit het sap van vruchten en boomen onder toevoeging van scherpe en aromatische ingrediënten (Turksche hennep, doornappelzaad, peper, enz.) worden gewonnen.