Ammoniumzouten - Ammoniakzouten, de zouten waarinals electropositief bestanddeel de groepammonium NH4 voorkomt. A. komen zeer verspreid in de natuur voor, door rotting van stikstofhoudende organische stoffen, door de werking van electrische ontladingen in de atmospheer op de bestanddeelen van de lucht, door de reductie van nitraten door denitrificeerende bacteriën, in de gassen van vulcanen, van de Soffioni in Toscane en van sommige brandende kolenmijnen. Zij kunnen worden bereid uit ammonia door additie van zuren en door alle reacties, waarbij ammonia in zure oplossing zich vormt, b.v. reductie van salpeterzuur of bij droge destillatie van organische stoffen.
De a. zijn kleurloos voor zoover het zuurion kleurloos is, komen in hun oplosbaarheid ongeveer overeen met de overeenkomstige kaliumzouten, dus zijn bijna alle oplosbaar in water, smaken scherp en zoutachtig, dissocieeren vooral bij hoogere temperatuur in het zuur en ammonia, welk gas men er ook met sterke basen uit kan vrijmaken. Voor het gebruik, zie de afzonderlijke zouten.