Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 17-01-2019

Aloïne

betekenis & definitie

Aloïne - een bitterstof uit aloë verkregen. Al naar de herkomst der aloë zelf onderscheidt men barbaloïne, curaçaloïne, socaloïne, kapaloïne, nataïlone. Ze vormen meestal gele, tot bosjes vereenigde kristalnaalden, die gemakkelijk oplosbaar zijn in water.

Hunne chemische natuur is nog niet geheel opgehelderd, echte glucosiden zijn ze niet, want onder de splitsingsproducten treedt geen suiker op, wel schijnen ze in nauw verband met de glucosiden te staan; zoo is volgens Léger barbaloïne isomeer met franguline en dit laatste is een echt glucoside. De volgende moleculair-formules zijn opgesteld: C16 H16 O7 + 3 H2O voor barbaloïne, curaçaloïne, socaloïne, kapaloïne; C16 Hi18 O7 voor nataloïne. Of de vier eerste identieke stoffen zijn, is echter niet zeker; vermoedelijk zijn ze isomeren.

< >