Zwitserse stad, hoofdstad van het gelijknamige kanton, aan het Meer van Zürich, 407000 inw. Zürich is het grootste economische en culturele centrum van Zwitserland, met belangrijke handel (katoen, zijde) en industrie (machinebouw, chemische nijverheid, textielen papierindustrie, lederlooierijen).
Vóór alles is Zürich echter handelscentrum en financieel middelpunt: groothandel, banken, verzekeringsmaatschappijen, belangenbehartiging. De stad is knooppunt van wegen en spoorwegen, tevens het grootste toeristische centrum van Zwitserland. De oude stadskern ligt aan weerszijden van de Limmat. Van de vroegere omwalling is de Bauschanze nog over. Tal van oude gebouwen. De oude binnenstad komt steeds meer in de verdrukking door de bouw van hoge kantoorgebouwen en hotels, wat ook veel verkeersproblemen meebrengt.
Zürich heeft een universiteit en een technische hogeschool, verder veel wetenschappelijke instituten en musea en een rijk muzieken theaterleven. GESCHIEDENIS. Resten van paalwoningen geven aan dat Zürich reeds in het Neolithicum werd bewoond. In de le eeuw n.C. stichtten de Romeinen er het castellum Turicum, dat in de 5e eeuw werd verwoest door de Alamannen. In de Frankische tijd ontwikkelde zich weer een nederzetting, die in het begin van de 10e eeuw stadsrecht kreeg en een van de belangrijkste Zwabische handelssteden werd. In 1248 werd Zürich rijksstad, in 1351 lid van het Eedgenootschap.