schiereiland aan de oostzijde van Midden-Amerika, begrensd door de Golf van Mexico en de Caribische Zee, 200000 km2. Yucatán behoort tot Mexico (de staten Campeche, Yucatan, Quintana Roo), Guatemala (dep.
Petén) en Belize. In het noorden bestaat het schiereiland uit een horizontaal gelaagde kalken mergelvlakte met talrijke dolines. Naar het zuiden stijgt de vlakte tot de Sierrita de Ticul (150 m boven zeeniveau). Yucatan dateert uit het Tertiair. Alleen het zuiden heeft rivieren: Rio Hondo en Rio Champotón. Zoetwaterbronnen werden reeds vóór de Spaanse tijd benut.
Het gebied heeft een tropisch klimaat; in het noordwesten steppeklimaat. De neerslag neemt van noord naar zuid toe tot 1300 mm/jaar. De natuurlijke vegetatie bestaat uit een tropisch regenwoud en savannen. Er zijn vele overblijfselen van oude culturen van de Maya’s en Tolteken (steden, tempels, piramides). Centra zijn o.a. Chichén Itzé, Uxmal en Tikal. GESCHIEDENIS.
In 1517 werd de kust door de Spanjaarden verkend, de verovering begon in 1527 door de Montejo. Engelse piraten hadden het voorzien op de rijke houtvoorraden voor de scheepsbouw in het gebied van het tegenwoordige Belize. Na de onafhankelijkheid van Mexico ontstond in Yucatan een afscheidingsbeweging. Bij deze strijd werd het aantal Maya’s tot de helft teruggebracht. In 1843 kreeg Yucatan zelfbestuur. In 1857 werd Campeche en in 1902 Quintana Roo daarvan afgescheiden.