Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 15-06-2020

yoghurt (joghurt)

betekenis & definitie

m., dikvloeibaar melkprodukt dat wordt verkregen door aan lauwwarme melk een speciale cultuur van bacteriën toe te voegen.

(e) De voor yoghurt gebruikte cultuur bevat twee soorten thermofiele bacteriën, nl. Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus. Onder juist gekozen temperatuur (40—45 °C) en tijdsduur worden in de daartoe voorbehandelde melk omzettingen teweeggebracht door verzuring van een deel van de melksuiker, waardoor de karakteristieke zure smaak en stevigheid van yoghurt ontstaat. Yoghurt wordt bereid uit hoog verhitte volle of halfvolle melk of ondermelk. Oorspronkelijk werd yoghurt bereid uit melk, die door koken was ingedikt en daarna verzuurd. Dit ingedikte produkt kent men nu onder de naam Bulgaarse yoghurt.

Yoghurt, bereid uit geheel of gedeeltelijk ontroomde melk, wordt vaak met vruchten of vruchtensap in consumptie gebracht. Hoewel yoghurt een zuur melkprodukt is en derhalve niet snel bederft, blijft de kwaliteit bij bewaring niet constant.

< >