(ook: Yanomai, Yanoama), Zuidamerikaans Indianenvolk aan de bovenloop van de Orinoco, in Zuid-Venezuela en het aangrenzende deel van Brazilië. De belangrijkste en bekendste stam daarvan is die van de Waika.
De Yanomamö verbouwen voedsel volgens de brandcultuurmethode, en maken daarnaast tochten die weken duren voor jacht (met vergiftigde pijlen en jachthonden) en verzamelen. Visvangst speelt een geringe rol. De families wonen bij elkaar in grote rechthoekige huizen, soms met de daken aaneen verbonden, zó dat ze een geheel vormen rond een open middenstuk. De stammen, die elk uit 2—3 exogame clans bestaan, voeren voortdurend onderlinge strijd. Het sociale systeem kent zowel sororaat (een man is, al dan niet gelijktijdig, met meer zusters getrouwd) als leviraat (een man huwt de weduwe van zijn broer). Sjamanen spelen een belangrijke rol.De Yanomamö-taalgroep omvat een aantal duidelijk verwante talen, o.a. Waika, Shirianä, Guaharibo en Samatari. Verwantschap met andere talen is niet aangetoond.
LITT. O.Zerries, Waika (1964); I.SteinvorthGoetz, Uriji jami. Die Waika-Indianer in den Urwäldern der oberen Orinoko (1971); O.Zerries en M.Schuster, Mahekodotedi, Monogr. eines Dorfes der Waika-Indianer am oberen Orinoko (1974).