Ned. wet van 13.9.1935, Stb. 554, nadien gewijzigd, die regels bevat voor het verkeer op de wegen, d.w.z. voor het openbaar verkeer openstaande wegen of paden, met inbegrip van duikers, paden, bermen en zijkanten. De Wegenverkeerswet heeft ten doel de veiligheid van het verkeer te waarborgen.
Onder verkeer wordt niet alleen het gemotoriseerde verkeer, maar ook fietsers, voetgangers en bestuurders van handkarren en bespannen wagens verstaan. De bestuurder van een rijof voertuig en iedere andere weggebruiker is verplicht op een weg gevolg te geven aan bevelen en aanwijzingen van het bevoegd gezag, gegeven in het belang van de vrijheid van het verkeer of de veiligheid op de weg. Als belangrijkste verkeersdelicten worden in de Wegenverkeerswet genoemd:
1. het besturen van een motorrijtuig, rijwiel, rij-of voertuig onder invloed van een alcoholhoudende drank e.d.;
2. het door-of wegrijden na een ongeval of het opzettelijk in hulpeloze toestand achterlaten van degene die ten gevolge daarvan letsel heeft opgelopen;
3. het besturen van een motorrijtuig indien bij rechterlijke uitspraak de rijbevoegdheid is ontzegd. De maximale straf van drie maanden gevangenisstraf die op deze gevallen staat, wordt verhoogd tot maximaal negen maanden indien zwaar lichamelijk letsel het gevolg is, en maximaal een jaar indien het de dood ten gevolge heeft. Hechtenis van maximaal drie maanden of een boete van maximaal f 1000 wordt gesteld op het zich op een weg op zodanige wijze gedragen dat de vrijheid van het verkeer zonder noodzaak wordt belemmerd of de veiligheid op de weg in gevaar gebracht, of redelijkerwijze is aan te nemen dat deze in gevaar kan worden gebracht (art. 25). De rechter kan in bepaalde, in de wet genoemde gevallen als bijkomende straf de rijbevoegdheid ontzeggen.
Ter uitvoering van de Wegenverkeerswet kunnen door Kroon en ministers nadere regels worden gesteld. Provinciale Staten en gemeenteraden mogen met betrekking tot punten, die niet of krachtens de Wegenverkeerswet of bij AMvB zijn geregeld, nadere bepalingen stellen. Ter uitvoering van de Wegenverkeerswet zijn het Reglement Kentekenregistratie en het Wegenverkeersreglement uitgevaardigd. Het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens bevat een gedetailleerde regeling van het wegverkeer. Zie joyriding.
Voor België: zie Wegverkeerswet.