v., infectieziekte bij de mens en vele carnivoren en omnivoren, die opgelopen wordt door het eten van vlees dat met trichinen is besmet. Trichinose komt in West-Europa niet voor; dit is het resultaat van zorgvuldige keuring van slachtdieren.
Besmetting vindt plaats door het eten van besmet vlees, dat onvoldoende verhit is en waaruit bij vertering de trichinen (Trichinella spiralis), parasitaire rondwormen, vrijkomen.De vrouwelijke exemplaren brengen larven voort, die zij in lymfvaten deponeren. Met de lymfstroom komen deze larven in de bloedsomloop en aldus verspreiden zij zich door het lichaam, waarna zij zich in dwarsgestreepte spieren boren (trichine). Ziekteverschijnselen kunnen optreden vanaf 6 dagen na de infectie, en wel braken, koorts, diarree, misselijkheid. Later treden spierpijnen op en oedemen van de oogleden, en in ernstige gevallen ademhalingsbezwaren, kauwen slikbezwaren e.d. Een goede causale behandeling is er nog niet. Preventie is dus zeer belangrijk.