v., het bijsturen van een proces door correctiesignalen die door de resulterende nieuwe situatie zelf geleverd worden, en die teruggevoerd worden naar het begin van de processenketen (Eng. feed back).
Een voorbeeld van terugkoppeling is de volgende regeling van het niveau in een vat met vloeistof.
Een niveaumeter LT (level transmitter) wordt daartoe bij het vat gemonteerd en deze geeft zijn meetwaarden (‘signaal’) langs de elektrische of pneumatische weg door aan een niveauregelaar LC (level controller), die de gemeten waarde (mv = measured value) vergelijkt met een instelbare gewenste waarde (dv = desired value) en de geconstateerde afwijking vervolgens omvormt tot een stuursignaal voor een regelklep in de afvoerleiding van het vat. De doorlaatopening van deze klep wordt vergroot en verkleind naarmate het niveau boven of onder de gewenste waarde ligt totdat de gewenste toestand bereikt is. De acties van de regelaar worden dus teruggemeld of teruggekoppeld via niveau en meetinstrument weer terug naar de regelaar. Remmen de correctiesignalen, dan spreekt men van negatieve terugkoppeling of tegenkoppeling; versterken zij: dan van positieve koppeling of meekoppeling Dit laatste kan resulteren in een opslingering tot steeds grotere outputwaarden b.v. het rondzingen van een omroepinstallatie door akoestische terugkoppeling.
ELEKTRONIKA
De terugkoppeling wordt veel toegepast bij versterkers waarbij via een verzwakker het uitgangssignaal teruggevoerd wordt naar de ingang van de versterker. In het algemeen wordt dit terugkoppelsignaal gecombineerd met een stuursignaal aan de ingang van de versterker. Men onderscheidt meekoppeling of positieve terugkoppeling en tegenkoppeling ofwel negatieve terugkoppeling. Bij de positieve wordt de verbinding tussen uitgang en ingang gemaakt bij een versterker die een positieve versterkingsfactor heeft. Bij negatieve terugkoppeling is de versterkingsfactor negatief.
Het laatste wordt vaak toegepast om het verband tussen uitgangs- en stuurspanning meer lineair te maken dan de versterker zonder tegenkoppeling oplevert (er treedt dus minder vervorming op). Ook kan de invloed van temperatuureffecten en stoorsignalen afnemen. De meekoppeling wordt in het algemeen alleen toegepast om logische schakelingen of oscillatoren te maken. In het laatste geval worden in de schakeling filternetwerken of piëzo-elektrische resonatoren opgenomen.