v./m. (mv.), Boidae, reptielenfamilie, behorend tot de onderorde slangen.
De reuzenslangen vertonen een aantal primitieve kenmerken. Zo vindt men aan weerszijden van de aarsopening een klauw, die door beenstaafjes wordt gesteund en die de resten van een achterpoot vormt; deze klauwen zijn vooral bij de mannetjes goed ontwikkeld. Sommige soorten bereiken een zeer grote lengte. De netpython, Python reticulatus, uit Zuidoost-Azië en Indonesië kan een lengte van 11 m bereiken. De anaconda, Eunectes murinus, uit Zuid-Amerika wordt tot 8 m lang; de afgodslang, Boa constrictor, uit Middenen Zuid-Amerika bereikt een lengte van 5 m. Daarnaast omvat deze familie ook vele kleinere soorten, die nog geen meter lang worden. Onder de reuzenslangen komen zowel eierleggende soorten (b.v. de pythonsoorten) als levendbarende (b.v. de anaconda) voor.
Van enkele pythonsoorten legt het wijfje zich om de eieren heen en broedt deze door een kleine verhoging van de lichaamstemperatuur uit. De bovenkaaksbeenderen, de gehemeltebeenderen en de onderkaak zijn bezet met puntige, enigszins naar achteren omgebogen tanden. De prooi wordt gedood door omstrengeling, tengevolge waarvan zij stikt. De grote beweeglijkheid van de beenderen waarmee de onderkaakshelften aan de schedel zijn verbonden en een rekbare band tussen de uiteinden van deze helften maken dat de bek zeer ver kan worden opengesperd en dat een zeer grote prooi kan worden verzwolgen. De wand van de maag is zeer rekbaar, evenals de huid. De verzwolgen prooi is dikwijls als een grote uitpuiling van het lichaam zichtbaar.
Het verteren van een dergelijk omvangrijke prooi vergt enkele weken; al die tijd blijft de slang ineengerold liggen. Voor de mens zijn de reuzenslangen vrijwel niet gevaarlijk; slechts enkele gevallen zijn bekend dat een netpython een mens heeft verzwolgen. De levenswijzen van de reuzenslangen lopen sterk uiteen. Sommige soorten houden zich in bomen op, andere woelen zich in
de zandige bodem in. De anaconda houdt zich altijd in de buurt van water op en is een goede zwemmer.