v./m., (ook: koolzaadolie), halfdrogende olie uit de zaden van Brassica rapa (raapzaad) of B. napus (koolzaad), die 35–45 % olie bevatten.
De ruwe raapolie bevat planteslijm, dat door behandelen met sterk zwavelzuur kan worden verwijderd, waarbij de patentolie wordt verkregen, die in olielampjes werd gebruikt. Koud geslagen en goed geraffineerde raapolie mag ook worden behandeld als boterolie, die als spijsolie dient. Doordat de vetzuren van de gewone raapolie voor ca. 50 % uit erucazuur bestaan is dit volgens de nu geldende opvattingen feitelijk niet verantwoord. Men heeft door selectief kweken uit Brassica rapa en B. campestris echter nieuwe variëteiten kunnen verkrijgen, die worden aangeduid als LEAR (low erucic acid rapeseed), waarvan de vetzuren naast 55 % oliezuur, 20 % linolzuur en 10 % linoleenzuur niet meer dan 4 % erucazuur bevatten. De hieruit verkregen olie kan zonder meer tot spijsolie en margarine worden verwerkt. De geel tot bruin gekleurde raapolie stolt bij 0 °C tot een zalfachtige massa. De gewone olie dient als grondstof voor chemische produkten en zeep.