Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 13-12-2021

provincieraad

betekenis & definitie

m. (-raden), het eerste orgaan van het Belg. provinciaal bestuur, samengesteld door verkozen leden.

Het aantal leden (50–90) in de provincieraad wordt bepaald volgens het aantal inwoners van de provincie. Hun mandaat bestaat voor een periode van vier jaar. De bevoegdheden zijn tweeledig: enerzijds vervult de provincieraad een functie die kan worden beschouwd als een deelneming aan het algemeen bestuur van het land, anderzijds oefent hij een regionaal bestuursrecht uit. De provincieraad heeft een meer algemene functie doordat hij een aandeel heeft in de samenstelling van de senaat. De raad treft voornamelijk beslissingen van provinciaal belang. Hij benoemt de ambtenaren van het provinciaal bestuur, behalve die waarvan hij de aanstelling overlaat aan de Bestendige Deputatie.

Ieder jaar stelt hij de rekeningen op van het verlopen dienstjaar en bepaalt de begroting van het toekomstig dienstjaar. Hij is verplicht elk jaar alle uitgaven op de begroting te brengen die door de wet aan de provincie opgelegd zijn. Hij verleent machtigingen voor leningen, aankopen, vervreemdingen en ruilovereenkomsten betreffende de goederen van de provincie en voor de rechtsvorderingen aangaande deze goederen. Hij beslist over de openbare werken, die geheel of gedeeltelijk op kosten van de provincie moeten worden uitgevoerd. De provincieraad geeft advies aangaande de veranderingen in de omschrijvingen van de provincies, de arrondissementen, de kantons en de gemeenten evenals in de aanduiding van de bestuurlijke hoofdplaatsen. Hij beschikt over bepaalde inlichtingsbevoegdheden: hij kan een of meer leden opdracht geven om ter plaatse een onderzoek in te stellen aangaande de vraagstukken die door hem moeten worden beslist.

Hij kan daartoe ook in briefwisseling treden met de bevoegde overheden, en na verzuim de gevraagde inlichtingen te verstrekken een delegatie op kosten van de in verzuim gebleven instantie ter plaatse op inlichtingen uitsturen. De provincieraad kan ook provinciale reglementen maken voor de afdeling van het provinciaal bestuur, en overgaan tot het opmaken van politiereglementen, tenzij wetten of maatregelen van algemeen bestuur dezelfde aangelegenheden regelen. Hij kan deze beslissingen strafbaar stellen met straffen, die de acht dagen gevangenisstraf en BF200 boete niet mogen overschrijden. De besluiten en voornaamste beschikkingen van de provincieraad zijn aan de goedkeuring van de koning onderworpen.

< >