Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 17-06-2020

port , wijn

betekenis & definitie

[→de haven Porto], m., een dessertwijn, afkomstig van de dalen van de bovenloop van de Duero.

(e) Port wordt verkregen van zoete druiven, die worden gekweekt langs steile hellingen op kalkarme, onvruchtbare grond en half september geoogst. Na fijnstampen van de druiven in ‘lagars’ (wat nog wel met de voeten gebeurt) treedt gisting op, die men na twee tot drie dagen onderbreekt door toevoeging van brandewijn, waarmee het alcoholgehalte op 18-20 % wordt gebracht. Na filtratie wordt de verkregen zeer zoete wijn (Geropiga) verscheidene maanden in vaten gelagerd, dan naar Vila Nova de Gaia vervoerd voor blending met port van vorige jaren en verdere lagering voor een periode van enkele jaren. Het overgrote deel van de port wordt in vaten geëxporteerd (m.n. naar Groot-Brittannië) en in het land van verkoop gebotteld.

Het alcoholgehalte van port is hoog (ca. 20 %) evenals het suikergehalte (ca. 7 %). Uitzonderlijke wijnjaren leveren de zgn. vintage port, die meestal vrij jong gebotteld wordt en waarvan de kwaliteit door rijping in de fles over een periode van jaren nog toeneemt. Port wordt in de handel gebracht als füll (donker),

< >