stichter en eerste koning van de derde dynastie van Oer, die tussen 2100 V.C.-2000 v.C. geheel Mesopotamië overheerste. Oernammoe wist zich van Oeroek onafhankelijk te maken en gaandeweg de suprematie te veroveren.
Hij noemde zich koning van Soemer en Akkad. Hij organiseerde het bestuur van zijn rijk op grondige wijze. Door irrigatiewerken en door de bevordering van de handel met de steden aan de Perzische Golf bevorderde hij de welvaart. Soemerische litteraire teksten handelen o.a. over zijn kroning en zijn plotselinge dood. Zijn grote bekendheid dankt hij aan de Codex Oernammoe, het oudste Mesopotamische wetboek, dat tevens het oudste ter wereld is. Van deze codex zijn slechts fragmenten bewaard gebleven.
In de inleiding ervan vermeldt hij zijn economische maatregelen, het brengen van eenheid in het gebruik van maten en gewichten, de kwijtschelding of afschaffing van bepaalde heffingen en schulden en de regeling van rechtszaken. De eigenlijke wetten, waarvan nog ca. 30 paragrafen zijn bewaard, handelen vooral over familierecht, m.n. het huwelijk, lichamelijk letsel, valse getuigenis en akkerbouw. Deze bepalingen hebben de inhoud van latere wetboeken beïnvloed. De naam van Oernammoe is ook verbonden met de klassieke vorm van de torentempel of zikkoerrat in zijn residentie Oer.LITT. J.J.Finkelstein, The laws of Urnammu (in: Journal of cuneiform studies 22, 1968).