Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 13-12-2021

mahonie

betekenis & definitie

I. zn. o., naam voor een grote groep houtsoorten uit de familie van de Meliaceae, die voorkomt in de tropen ( e);

II. bn., van mahoniehout: een meubelstuk.

Mahonie wordt geleverd door vertegenwoordigers van diverse geslachten. De verschillende soorten worden onderverdeeld in twee groepen, nl. Amerikaans en Afrikaans mahonie. Het oorspronkelijk onder de naam mahonie bekende hout, ook wel acajouhout geheten, is afkomstig van Swietenia mahagoni uit Cuba en San Domingo; het behoort met het mahonie van S. macrophylla uit middenen tropisch Zuid-Amerika tot de groep van het Amerikaans mahonie. Het hout van deze groep heeft een bleekbruinrood kernhout, dat op den duur verkleurt tot warm rood; het spint is breed en vuilwit van kleur. Het hout is mooi getekend en fraai glanzend, matig zwaar, goed te bewerken en is duurzaam.

Tegenwoordig is mahonie van de soort uit Cuba, die al sinds 1700 gezocht was voor meubels en voor scheepsbouw, erg schaars geworden. Het is in hoofdzaak vervangen door mahonie afkomstig van S. macrophylla, dat al naar het land van herkomst wordt genoemd: Honduras-, Mexicaans, Nicaragua-, Braziliaans of Peru-mahonie. In eigenschappen en uiterlijk zijn beide soorten vrijwel identiek. Het Afrikaanse mahonie omvat verscheidene botanische soorten behorende tot de genera Khaya en Entandrophragma. Enkele van de in Nederland en België veel ingevoerde soorten behorende tot deze groep zijn: Gran Bassam-mahonie en Tiama, beide uit tropisch West-Afrika, Sapeli (Lifaki), van Ivoorkust tot Kameroen voorkomend, Sipo van Ivoorkust en Kosipo uit Angola, Ivoorkust, Nigerië en Zaïre. Al deze houtsoorten worden voor dezelfde doeleinden gebruikt als het Amerikaans mahonie, dus voor meubels, betimmeringen en vooral ook fineer.

De meest geëxporteerde soort is Gran Bassam-mahonie, dat wat grover van nerf is dan het Amerikaans mahonie en door kruisdraad wat moeilijker te bewerken. De andere soorten komen er in hoofdzaak mee overeen, wisselen echter in tekening en in kleurschakering. Ten onrechte worden diverse andere houtsoorten in de handel met de naam mahonie aangeduid.

< >