[Lat. lympha, helder water], v./m., intercellulaire, interstitiële of tussenweefselvloeistof.
Lymf diffundeert uit de haarvaten, zodat het uit het bloed naar de ruimten tussen de lichaamscellen stroomt en dan, via dunne vaten met een eigen wand (lymfvaten) naar de grote bloedsomloop wordt teruggevoerd. De lymfvaten verenigen zich tot grotere buizen, en monden tenslotte, na diverse lymfklieren (lymf knopen) te zijn gepasseerd, voor het grootste deel in de borstbuis (ductus thoracicus) uit, die de lymf weer terugvoert naar het aderlijke vaatstelsel.
Lymf is een heldere, lichtgele vloeistof, en bevat ca. 3 % eiwit, hetgeen de helft is van de eiwitconcentratie van het plasma. De lymf bevat ook de andere in het bloed opgeloste stoffen en lymfocyten, maar geen rode bloedcellen, en bovendien de stofwisselingsprodukten van de weefselcellen. De hoeveelheid lymf, die per dag door de borstbuis stroomt, bedraagt evenveel als de totale hoeveelheid bloedplasma (2,5-3 liter).
De voortbeweging van de lymf vindt plaats door de opstuwende kracht van de nieuw gevormde lymf, en door samentrekking van de spieren om de van kleppen voorziene lymfvaten. Bij sommige lagere dieren vindt men afzonderlijke voortstuwende organen voor de lymf, de lymf harten. Onvoldoende afvoer van lymf uit de weefsels leidt tot oedeem. De lymf uit de darm (chyl) bevat tijdens de resorptie van het voedsel een grote hoeveelheid vetdruppels (chylomicronen) en heeft daardoor een melkachtig uiterlijk. De eiwitconcentratie in de lymf, die afkomstig is van verschillende lichaamsdelen, loopt nogal uiteen. Het hoogste eiwitgehalte wordt gevonden in de lymf uit het maagdarmkanaal, waarin de eiwitconcentratie bijna even hoog is als in het bloedplasma; de laagste eiwitconcentratie wordt gevonden in de lymf uit huid en spieren.
Tijdens spierarbeid neemt de hoeveelheid lymf uit de spier aanmerkelijk toe; het eiwitgehalte daalt van 2,1 % (rustwaarde) tot 1,4 %. De lymf is een belangrijk mechanisme voor het ontstaan van een metastase, aangezien kankercellen zo vervoerd kunnen worden.