[→Gr. kuoon, hond], v., hondenkennis, m.n. de fokkerij van honden.
(e) De kynologie beoogt honderassen te verbeteren, daarbij strevend naar het ideaal volgens een puntenstandaard. In Nederland wordt de kynologie vooral bedreven als hobby. Er wordt een scherp onderscheid gemaakt met hondenhandel. Handel in de zin van inen verkoop van honden is binnen de Nederlandse kynologie niet toegestaan. Kynologen zijn georganiseerd in rasverenigingen en in plaatselijke, regionale en landelijke verenigingen. De regionale en de plaatselijke verenigingen houden zich bezig met alle rassen.
Als overkoepelend orgaan functioneert in Nederland de Raad van Beheer op Kynologisch gebied in Nederland, zetelend te Amsterdam. De Raad van Beheer bestaat uit negen leden. Drie zetels worden aangewezen door de Ned. Kennelclub Cynophilia, de zes overige door de gezamenlijke kynologenverenigingen. Buiten dit verband opereert de Ned. jachtvereniging Nimrod, die zich toelegt op jachthonderassen. Internationaal zijn de kynologen georganiseerd in de Fédération Cynologique Internationale (FCI).
De FCI heeft 25 stemhebbende en 11 geassocieerde leden. De VS zijn er geen lid van, maar de American Kennelclub erkent de FCI wel.
Jonge rashonden moeten worden ingeschreven in het Ned. Hondenstamboek. Sinds 1976 krijgen rashonden bij hun geboorte een nummer in hun oor getatoeëerd. Daardoor worden zowel diefstal en fraude als vermissing bestreden. De Raad van Beheer oefent middels controleurs toezicht uit op het fokken. Er zijn in Nederland ca. 160 erkende kynologenverenigingen.
Elk jaar worden ca. zes tentoonstellingen gehouden en tientallen clubmatches. Eenmaal per jaar wordt een bijzondere tentoonstelling georganiseerd, de Winner. Daarbij worden vaak 4500 honden geëxposeerd. Aan de Winnertentoonstelling is de titel verbonden van Winner resp. Winster of jeugd-Winner en jeugd-Winster. Die titels zijn verbonden met het jaartal, b.v. Winner 1976.
In België is de kynologie georganiseerd onder toezicht van twee lichamen die het gezag uitoefenen, te weten: De Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus met als zetel Brussel, en de Kynologische Unie in Kortrijk. De organisaties werken samen. LITT. P.M.C.Toepoel, Toepoel’s honden encyclopedie (z.j.); F.Michiels, Hondesport in België en Nederland (z.j.).