Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 24-06-2020

kwast (drank)

betekenis & definitie

m., drank die bestaat uit sap van citrusvruchten, water en suiker.

(e) Kwast moet volgens het Ned. Jamen Limonadebesluit (Warenwet) een vruchtenlimonade zijn, bereid met ten minste 10 % van het sap van citrusvruchten (zoals citroen, grapefruit, sinaasappel) en gezoet met 8-15 % suiker. Daarnaast mogen nog aanwezig zijn citroenzuur, melkzuur en koolzuur, alsmede tot 75 mg/kg zwaveldioxide en/of benzoëzuur. (Vruchten-)kwastsiroop, bestemd om met water verdund te worden, bevat ten minste 20 % vruchtensap (in het geval van citroen) en 55 % suiker; het mag bovendien nog bevatten kleurstof, tot 0,2 % bindmiddel en maximaal 75 mg/kg zwaveldioxide met öf maximaal 100 mg sorbinezuur öf maximaal 250 mg benzoëzuur per kg produkt.

< >