Ned.-Indisch veertiendaags tijdschrift. Kritiek en Opbouw werd in 1938 opgericht door D.M.G.Koch en kwam voort uit de Algemeen-Democratische Groep die zich in samenwerking met Indonesiërs te weer wilde stellen tegen de grote NSB-invloed in Ned.-Indië.
In Kritiek en Opbouw werd nadrukkelijk het recht van de Indonesiër op onafhankelijkheid erkend. Daardoor was het ook het enige blad waaraan Indonesische nationalisten meewerkten. Het was allereerst een politiek oppositietijdschrift, maar nadat E.du Perron tot de redactie was toegetreden, kregen ook litteratuur en cultuur aandacht. Prominente Ned. en Indonesische medewerkers waren verder o.a. J.de Kadt, G.J.Resink, Sjahrir, Sjarifuddin, Sukarno, J.H.W. Veenstra, B.Vuyk, W.Walraven.
Tijdens de Japanse bezetting werd de uitgave van het blad gestaakt. Na de Tweede Wereldoorlog verscheen het blad weer, tot het in 1950 werd opgeheven.LITT: D.M.G.Koch, Verantwoording (1956); D.M.G.Koch, Batig slot (1960); R.Nieuwenhuys, Oost-Indische spiegel (1972).