[→Fr.], o. (-ten), 1. rijglijf, onderkledingstuk vooral gedragen door vrouwen om het figuur te modelleren: een — dragen; de baleinen van een (e); ook fig.; 2. medisch korset (e).
(e) In de oudheid kende men tot behoud van de lichaamsvorm, m.n. borsten en taille, een ondersteuning. Deze werd al in de 9e eeuw v.C. beschreven. In de middeleeuwen werd in de onderkleding van de vrouw een ceintuur opgenomen. Pas aan het begin van de renaissance droeg men een gewaad met een aan de lichaamsvorm aansluitend bovenstuk en kon men spreken van een korset in de huidige betekenis. Dit werd al gauw tot een stevig ‘pantser’, dat onder de borsten begon en naar beneden toe smaller werd en bestond uit stevige stof met houten spalken. Later gebruikte men baleinen en metalen staafjes.
Van kindsbeen af werd het meisje in een dergelijk korset geperst om een wespetaille te verkrijgen. De Franse koningen Hendrik III, Hendrik IV en later ook Lodewijk XIV vaardigden scherpe verbodsbepalingen tegen de voor de gezondheid schadelijke korsetten uit, blijkbaar zonder succes. Tijdens het bewind van Lodewijk XV werd het korset steeds meer een hoog, stevig, door spalken, baleinen of metaal gesteund geheel, dat om de heupen werd gesnoerd. Tot het einde van de 18e eeuw heeft dit type korset, dat op de rug of middenvoor werd dichtgeregen, zich gehandhaafd. Smeedijzeren korsetten waren geen uitzondering. In de tijd van de Franse Revolutie raakte het korset in onbruik en kwam de band, die onder de buste in het kleed werd aangebracht, weer in de mode.
Ca.1810 kwam er weer een laag korset, aanvankelijk zonder baleinen, in gebruik, dat in de biedermeiertijd tot een foltertuig werd, omdat de wespetaille van ca. 40 cm als ideaal werd beschouwd. Ook mannen droegen soms een korset. Tot in de 20e eeuw werden deze o.a. door sommige toneelspelers en offieieren gedragen. De vorm van het korset wijzigde zich verder volgens de mode. Thans is het een m.n. door oudere dames gedragen kledingstuk dat steun geeft aan het lichaam, zonder het geweld aan te doen.
Naast het modekorset bestaan vormen die een medisch doel hebben, b.v. het zwangerschapskorset, dat zich aan de veranderende en vergrotende lichaamsvorm aanpast en tot doel heeft de buikwand en daarmee de ingewanden te ondersteunen. Orthopedische korsetten worden naar een gipsafdruk gemaakt van leder of (voor tijdelijk gebruik) van gips. Zij dienen om de wervelkolom in de gewenste stand te steunen en te fixeren.