(kampeerde, heeft gekampeerd), (onoverg.)
1. een kamp betrekken of betrokken hebben,
(zich) legeren: zij waren op hoogten gekampeerd; kamperend, zich in een kamp ophoudend;
2. op reis, op expeditie of op een plezierreis ergens een tijdelijk verblijf (in tenten of onder de blote hemel) opslaan en daarin vertoeven; (pregnant) een tocht ondernemen waarbij men op die wijze leeft en woont (e); wij gaan —;
3. (oneig.) ergens tijdelijk verblijf houden, met de bijgedachte van zich te moeten behelpen. (e) Kamperen was aanvankelijk een vorm van primitieve vrijetijdsbesteding voor de welgestelde natuurliefhebber. De opkomst van de fiets en later van de auto, waardoor men de mogelijkheid kreeg te trekken, heeft veel bijgedragen aan de opkomst van het kamperen. In 1912 werd in Nederland de Ned. Toeristen Kampeer Club (NTKC) opgericht. Na de Eerste Wereldoorlog kwam naast individueel kamperen het groepskamperen op. Steeds vaker werd daarbij gebruik gemaakt van permanente bouwsels en er ontstonden kampeercentra met vaste huisjes. Na de Tweede Wereldoorlog werd vakantie snel gemeengoed en kamperen, vanwege de lage kosten, voor de minder welgestelden aantrekkelijk. Daarbij veranderde het karakter van het kamperen. De hang naar primitiviteit en de natuur verdween, de onderkomens werden luxer (o.a. caravan) en de kampeeruitrusting uitgebreider. De toenemende massaliteit noopte tot regulering. In Nederland en België werd vrij kamperen verboden en er ontstonden kampeerterreinen met uitgebreide accommodaties. Het kamperen werd wettelijk geregeld. In België zijn de normen waaraan kampeerterreinen moeten beantwoorden vastgelegd in de wet van 30. 4.1970 en bij KB van 29.10.1971. Toestemming voor het inrichten van een kampeerterrein moet worden gegeven door het gemeentebestuur, behalve in Noord-Brabant en Limburg waar Gedeputeerde Staten toestemming verlenen.
In 1970 waren in Nederland ca. 3 mln., in België ca. 2,5 mln. en over de hele wereld ca. 60 mln. kampeerders. De Ned. Federatie voor Kamperen en Caravanning en de Belg. Nationale Kampeer en Caravanning Federatie zijn aangesloten bij de in 1932 opgerichte Fédération Internationale de Camping et de Caravanning (FICC). Zij geven een internationaal campingcarnet uit, dat dient als identiteitsbewijs en als WA-verzekering.