Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-06-2020

kaliumhydroxide

betekenis & definitie

o., (ook: bijtende potas, kalihydraat, bijtende kali), een sterk basische verbinding van kalium met een hydroxide-ion, KOH, in oplossing ook kaliloog genoemd.

(e) Kaliumhydroxide wordt meestal in gesmolten waterbevattende toestand in vormen gegoten en als pijpen of tabletten in de handel gebracht. Het vormt witte, meest stralige kristallen en het vervloeit aan de lucht (vocht). Het wordt dan ook als droogmiddel voor gassen gebruikt, b.v. voor NH3. In water lost het onder grote warmte-ontwikkeling op. Er kan in 100 g water bij 20 °C 112 g kaliumhydroxide worden opgelost. Het is een van de sterkste basen.

De oplossing in water heeft sterke basische eigenschappen, het smaakt loogachtig, werkt verzepend op vetten en tast tal van organische stoffen, o.a. dierlijke weefsels, sterk aan. Kaliumhydroxide absorbeert koolzuur en vormt met zuren gemakkelijk zouten. Het lost in alcohol gemakkelijk op. Het vindt vooral toepassing voor de bereiding van zachte zeep, verder bij het merceriseren van katoen, in de lithografie, in drukinkten en als afbijtmiddel voor verven. De technische bereiding ervan geschiedt door elektrolyse van een kaliumchloride-oplossing.

< >