kaassoort. Goudse kaas is een veel voorkomende, plat-cilindrische kaas, waarvan de bolle zijkant vloeiend overgaat in de vlakke bovenen onderkant.
De hoogte is ca. \ van de doorsnede. Het gewicht van Goudse kaas moet op een ouderdom van 9-13 dagen ten minste 2,5 kg bedragen, maar is veelal groter. Men spreekt van kleine (tot 6 kg) en grote Goudse kazen (12 kg en meer). Goudse kaas in blokvorm moet ten minste een gewicht van 10 kg hebben. Goudse kaas wordt ook bereid in blokvorm zonder korst. Tenslotte wordt tot de Goudse kazen gerekend baby-Goudse of lunchkaas in verschillende gewichtsklassen, variërend van ca. 200—1000 g.
Het vetgehalte van Goudse kaas bedraagt 48 -52 % in de droge stof en wordt aangeduid met volvet of 48+. Goudse kaas is een half harde kaassoort met meestal enige gaatjes van uiteenlopende grootte op de doorsnede. De smaak is mild aromatisch met een zeer grote verscheidenheid, die sterk afhankelijk is van de ouderdom, variërend van vijf weken tot een jaar en soms nog ouder. Bij uitzondering wordt tijdens de bereiding komijnzaad toegevoegd. De kleur is geel en de korst wordt meestal voorzien van een plastic film die de kaas beschermt tegen schimmelvorming en een overmatige indroging.Goudse kaas wordt fabriekmatig bereid uit gepasteuriseerde melk in tegenstelling tot boerenkaas, waarvoor rauwe melk dient. Goudse boerenkaas werd ook wel aangeduid met Stolkse kaas, naar het dorp Stolwijk in de buurt van Gouda.