Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-06-2020

generaal (veldheer)

betekenis & definitie

[➝Fr. général, veldheer, hoofd], m. (-s),

1.hoogste officiersrang (e); in Nederland en België aanspreektitel van luitenant-generaal, generaalmajoor en brigadegeneraal; bij verkorting ben. voor opperofficieren;
2. veldheer, krijgsoverste: Napoleon was een uitmuntend —;
3. het algemeen hoofd van een rooms-katholieke orde (e): de van de jezuïeten.

(e) kloosterleven. De functie van generaal kwam in de middeleeuwen op. Er ontstond behoefte aan centralisatie, omdat er vele rondtrekkende monniken waren, die onrust en tegenstellingen met de bisschoppen veroorzaakten. Zowel bij de mannelijke als de vrouwelijke kloostergemeenschappen wordt de generaal-overste door het ➝generaal kapittel gekozen voor de duur van drie of zes jaar, de generaal van de jezuïeten voor het leven. militaria. In Nederland is generaal de hoogste rang bij de Koninklijke Landen Luchtmacht, die vóór de Tweede Wereldoorlog werd bekleed door de bij de algemene mobilisatie benoemde opperbevelhebber van landen zeemacht. Kort na de Tweede Wereldoorlog kreeg de chef van de Ned. generale staf de rang van generaal, echter uitsluitend uit hoofde van zijn bijzondere functie van voorzitter van het Comité Verenigde Chefs van Staven, een comité waarin de chef van de generale staf, de chef van de marinestaf en de chef van de luchtmachtstaf zitting hebben.

De hierop volgende rangen zijn die van luitenant-generaal (de vergelijkbare rang bij de Koninklijke Marine: vice-admiraal), generaal-majoor (vergelijkbare rang bij de marine: schout-bijnacht) en brigadegeneraal (vergelijkbare rang bij de marine: commandeur; bij de Koninklijke Luchtmacht: commodore). Deze rangen vormen tezamen de groep der opperofficieren (bij de marine vlagofficieren) . In België is de indeling dezelfde. De koning is de opperbevelhebber van de drie strijdmachten en heeft de rang van luitenant-generaal; hier ontbreken echter de rangen van generaal en van brigadegeneraal. De rang van brigade-generaal wordt in bijzondere gevallen toegekend aan kolonels die in het buitenland dienst doen of in intergeallieerde staven deze rang moeten hebben.

< >