m. (-sen), gemeentelijk ambtenaar die de bestuursorganen van een gemeente terzijde staat in de sector van beheer en beleid.
(e) In Nederland wordt de gemeentesecretaris door de raad, na een aanbeveling van twee personen door B. en W. in te dienen, benoemd, geschorst en ontslagen. Dit is slechts anders in die kleine gemeenten, waarin de burgemeester tevens gemeentesecretaris is. Om voor een benoeming als gemeentesecretaris in aanmerking te kunnen komen, dient de betrokkene o.a. Nederlander te zijn en de leeftijd van 23 jaar te hebben bereikt. Alle stukken die van de raad of van B. en W. uitgaan worden mede door hem ondertekend. De raad stelt een instructie voor de gemeentesecretaris vast, welke instructie aan het college van Gedeputeerde Staten dient te worden meegedeeld. Het reglement van orde van de raad bevat voorschriften met betrekking tot de vervanging van de gemeentesecretaris in geval van ziekte of afwezigheid.
In België wordt de gemeentesecretaris benoemd, geschorst of ontslagen door de gemeenteraad. Deze beslissingen van de raad moeten echter ook door de Bestendige Deputatie worden goedgekeurd. Verwaarloost deze de goedkeuring, dan is na twee maanden de benoeming definitief. Voor zeer kleine gemeenten kan de gouverneur de raad ertoe verplichten de secretaris te verkiezen onder de effectieve secretarissen van de naburige gemeenten. De gemeentesecretaris heeft niet alleen de praktische leiding van de kantoren van het gemeentebestuur, hij heeft ook als bijzondere opdracht het opmaken van de processen-verbaal van al de beraadslagingen (art. 112 Gemeentewet).