Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 29-06-2020

galzuur

betekenis & definitie

I. bn., met galzuur verbonden: galzure soda;

II. zn. o. (-zuren), zuur dat in de gal wordt aangetroffen (e).

(e) Galzuren worden in de lever uit cholesterol gesynthetiseerd. De galzuren, die vooral als Na-zouten voorkomen, verlagen de grensvlakspanning tussen water en vet, waardoor een emulgerende werking ontstaat op vet. De pancreaslipase (vetsplitsend enzym) kan door de hierdoor optredende oppervlaktevergroting van het vet gemakkelijker aangrijpen. De galzuren, waarvan bij de zoogdieren cholzuur overwegend is, komen vaak in geconjugeerde vorm voor met taurine (H2N-CH2CH2-S03H) of glycine (H2N-CH2-COOH). Hierdoor ontstaan resp. taurocholzuur (vooral bij carnivoren, oplosbaar in water bij pH 1-10) en glycocholzuur (speciaal bij herbivoren, oplosbaar in water bij pH >7). zie spijsvertering, zie vet.

< >