Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 29-06-2020

foezel (gisting)

betekenis & definitie

v./m., de bij alcoholische gisting ontstane bijprodukten, vnl. bestaande uit hogere alcoholen (amylen propylalcoholen).

De alcoholen in foezel (in geconcentreerde vorm: foezelolie) ontstaan niet uit suiker, maar zijn afkomstig van een biochemische omzetting van aminozuren, aanwezig in het te vergisten beslag, dienend als voedingsingrediënten voor de gist. Niet gedestilleerde alcoholische dranken, zoals wijn en bier, bevatten dus steeds foezel. Door destillatie verkregen sterk alcoholische dranken, zoals cognac, vieux en whisky, bevatten naar evenredigheid veel minder foezel. Gedestilleerd bereid met zuivere alcohol (alleen door rectificatie in speciale moderne destillatiekolommen te bereiden) bevat dan ook een minimum aan foezel (gin, wodka, jonge jenever). Aanwezigheid van foezel in alcoholische dranken verhoogt de giftigheid.

< >