Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-08-2021

Dendermonde, gemeente

betekenis & definitie

Belg. gemeente in de prov. Oost-Vlaanderen, hoofdplaats van gelijknamig arr., aan de samenloop van Dender en Schelde, 55,11 km2, 41550 inw.

Dendermonde is een regionaal verzorgend centrum (ziekenhuis, gerechtshof, handel, onderwijs) en een belangrijk spoorwegknooppunt. Talrijke pendel naar Brussel. In de stad ligt 58 % van de tewerkstelling in de tertiaire sector en 41 % in de industrie (elektrotechnische industrie, textiel-, lederen papierwarenindustrie en schoenenfabricage). De actieve woonbevolking overtreft de actieve werkbevolking.Er zijn vele vondsten gedaan van prehistorische tot vroegmiddeleeuwse voorwerpen. Bezienswaardigheden zijn: stadhuis (14e eeuw) met belforttoren, laatgotisch vleeshuis (15e eeuw), begijnhof (17e eeuw), hoog-gotische Onze-Lieve-Vrouwkerk (14e-15e eeuw) met veel schilderkunst. Dendermonde is ontstaan in de 10e eeuw bij een burcht.

De geschiedenis van Dendermonde is een aaneenschakeling van belegeringen, verwoestingen en bezettingen. In de middeleeuwen bloeiden lakennijverheid en leerlooierij. In 1971 werden de gemeenten Appels en Sint-Gilles-Dendermonde, op 1.1.1977 de gemeenten Baasrode, Grembergen, Mespelare, Oudegem en Schoonaarde bij Dendermonde gevoegd.

Litt. L.Bruynincx, Dendermonde, geschiedenis, gebouwen, folklore (1965).

< >