Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 03-06-2019

Boerenjongens

betekenis & definitie

een wat ouderwetse typisch Ned. alcoholhoudende drank, bereid door het op brandewijn zetten van rozijnen. - De rozijnen worden tevoren even opgekookt in een sterke suikeroplossing waarna, na afkoeling, brandewijn wordt toegevoegd met vaak wat pijpkaneel. Na 2—3 weken trekken is de drank gereed voor gebruik.

De drank wordt voornamelijk, met variatie in alcoholgehalte, huishoudelijk bereid. (Voor boerenmeisjes gebruikt men abrikozen in plaats van rozijnen).Als streekgerecht ‘brandewien met rozienen’ is boerenjongens in Overijssel bekend als bruiloftsdrank. In vroeger jaren was het vooral in het Friese land gewoonte, dat als verloofden in ondertrouw gingen in het ouderlijk huis van de bruid de ‘brandewijnskom’ of -kop op tafel stond, met een lepel erin. Vaak was dit de geboortelepel van de bruid. Wie dan in huis kwam, moest het jonge paar gelukwensen ‘met drie lepel vollen’.

< >