[Fr. battre, slaan], v. (-en),
1. enige stukken geschut ter verdediging of ten aanval: horizontale batterij, waarvan de borstwering geheel boven de begane grond wordt opgeworpen;
2. eenheid van de artillerie: een afdeling veldartillerie bestaat uit enige batterijen;
3. (marine) gezamenlijke vuurmonden van een bepaald kaliber;
4. (scherts.) het achterste, de billen: iemand op zijn batterij geven, hem een pak slaag geven; (gemeenz.) achter de batterij liggen, achter zijn vrouw in bed liggen;
5. groep van gelijksoortige, bijeenbehorende eenheden: een batterij kooien;
6. samenstel van een aantal elektrische eenheden (galvanische elementen, lampen, condensatoren);
7. aanduiding voor een enkelvoudig galvanisch element (zie accumulator).
batterij.
ELEKTROTECHNIEK. Vermogen, spanning en stroom van een batterij opgebouwd uit n = p x q-gelijke elementen batterij vermogen spanning stroom 1 element P U I n elementen in serie nP nU I n elementen parallel nP U nI q groepen (van elk p elementen in serie) parallel pqP = nP pU qI ELEKTROTECHNIEK.
Galvanische elementen worden tot een batterij samengesteld met het doel een vermogen, spanning en/of stroom te verkrijgen, die groter is dan die van één element (tabel). Zij worden daartoe ‘in serie’ of ‘parallel’ geschakeld (afb.). Bij het parallel-schakelen dient men erop te letten dat de stroom in een van de elementen niet omkeert.
KRIJGSKUNDE.
Men onderscheidt enerzijds stafbatterijen en verzorgingsbatterijen (veelal gecombineerd tot staf- en verzorgingsbatterijen) en anderzijds vuurmondbatterijen en (raket)lanceerbatterijen. De batterijen van het eerste type hebben voornamelijk tot taak het optreden van de vuurmond- en (raket)lanceerbatterijen te coördineren en te ondersteunen. Een batterij lichte of middelbare artillerie telt zes vuurmonden; een batterij zware artillerie heeft er vier. Een (raket)lanceerbatterij heeft doorgaans de beschikking over twee lanceerinrichtingen (launchers). In de Ned. krijgsmacht komt de batterij buiten afdelingsverband (afdeling) voor als zelfstandige anti-tankbatterij en als staf- en verzorgingsbatterij op legerkorps- en divisieniveau.