advance organizer [Eng.], korte verklarende passage die een algemeen kader verschaft, waarbinnen nieuw te leren materiaal een plaats kan vinden.
Aanwezige kennis is van groot belang voor het gemak waarmee nieuwe kennis wordt opgenomen en onthouden. Reeds aanwezige begrippen en kennis maken het gemakkelijker nieuwe dingen te leren omdat ze aanknopingspunten kunnen aanbieden. Het nieuw te leren materiaal kan dan gerelateerd worden aan de reeds bestaande kennis. Aanwezige kennis is veelal volgens een bepaald organisatie-principe in ons geheugen opgeslagen. Niet alleen wat men reeds geleerd heeft is van belang voor het verdere leren, ook de manier waarop het geleerde in ons geheugen is geordend. Volgens de opvattingen van Ausubel is veel van wat we geleerd hebben hiërarchisch geordend.
De meest centrale plaats in het geheugen wordt ingenomen door de meest algemene en meest toegankelijke begrippen. Verbijzonderingen van het algemene begrip zijn in de ordening ondergeschikt aan het algemene begrip en staan lager in de hiërarchie. Zo staat het begrip ‘driehoek’ aan de top van een hiërarchie. Ondergeschikt aan dit begrip zijn de verbijzonderingen als gelijkbenige, gelijkzijdige en rechthoekige driehoek. Kennis van zo’n algemeen begrip vergemakkelijkt het leren van nieuwe verwante begrippen of verbijzonderingen van het algemene begrip.
Het leren en onthouden van nieuw materiaal wordt echter bemoeilijkt als dergelijke algemene begrippen die als ankerpunten kunnen dienen, bij de leerling niet aanwezig zijn. Men kan hierin tegemoet komen door voor het behandelen van de eigenlijke stof, zgn. ‘advance organizers’ aan te bieden. Dergelijke samenvattingen geven in het kort de algemene begrippen weer waaronder de nieuw te leren kennisinhouden te rangschikken vallen. Ook attenderen ze de leerling op de mate waarin de in het voorafgaande geleerde begrippen gelijk zijn aan of juist verschillen van de nieuw te leren begrippen. Op deze wijze vindt voorafgaand aan het eigenlijke leren een oriëntatie plaats in de leertaak.