Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 29-12-2018

activiteit (aktiviteit)

betekenis & definitie

activiteit (aktiviteit) - activiteit' (aktiviteit) [Fr. activité], v. (-en), 1. werkzaamheid in het algemeen: activiteiten dagelijks leven, de werkzaamheden die een mens dagelijks verricht met betrekking tot zelfverzorging ; vooral ijverige voortvarende werkzaamheid, bedrijvigheid; 2. het in werkelijke dienst zijn.

De activiteiten dagelijks leven (ADL) zijn voor gehandicapten van grote betekenis met het oog op hun onafhankelijkheid van de zorg van derden. Daaronder vallen b.v. het in en uit bed komen, het zichzelf wassen en kleden, zitten, staan en lopen in huis, eten en drinken. Speciaal het zelf kunnen verrichten van de lichamelijke functies in het toilet behoren tot de ADL. Het is uiteraard begrijpelijk dat juist deze activiteiten een duidelijk privé-karakter dragen en door de gehandicapte als zodanig beleefd worden. Tegenwoordig zijn ter plaatse vele aanpassingen mogelijk om ook onder deze omstandigheden ‘self-supporting’ te zijn. Sommigen rekenen tot de ADL ook de verrichtingen nodig voor het doen van het huishouden. Volgens nieuwere opvattingen valt het werk van de huisvrouw echter onder arbeid. De ADL-training vormt een zeer belangrijk onderdeel van de oefentherapie bij de revalidatie van ernstig gehandicapten.

Voor het opstellen van het programma voor de ADL-training maakt men gebruik van verrichtingslijsten. Men krijgt hierdoor een overzicht welke verrichtingen wel en niet door de betrokkene kunnen worden uitgevoerd. Door oefening wordt getracht de verrichtingen die de patiënt niet kan doen weer aan te leren. Soms is dat niet meer mogelijk. In dat geval wordt geprobeerd door bepaalde aanpassingen de mogelijkheden te vergroten. Zo wordt bij een beperking van de buiging van de elleboog, waardoor de hand niet dicht genoeg meer bij de mond kan komen, gebruik gemaakt van een verlengde en gebogen lepel. Er bestaan bijzonder veel mogelijkheden op het gebied der aanpassingen waardoor voor de gehandicapte meer zelfstandigheid kan worden verkregen. Belangrijk hierbij zijn ook de aanpassing van woningen aan de behoeften van de gehandicapten.

< >