acetylchloride - acetyl'chloride, o., methaancarbochloride, verkregen door watervrije azijnzuur te behandelen met fosforpentachloride.
Acetylchloride, CH3COCl, smeltpunt -112 °C, kookpunt 52 °C, p = 1104 kg/m3, MAC-waarde 1 p.p.m., wordt verkregen uit watervrij azijnzuur door behandeling met fosforpentachloride. Stekend riekende, bijtende en zeer brandbare vloeistof, die met lucht explosieve mengsels vormt; trekt brandwonden op de huid. Vindt toepassing ter invoering van de acetylgroep (zgn. acetyleren) in verschillende organische verbindingen.
acetylcholine acetyl'choline, v./m., een lichaamsstof met grote betekenis voor het functioneren van zenuwelementen van allerlei aard.
De stof heeft vagotone eigenschappen: polsverlangzaming, verwijding van de kleine arteriën, bloeddrukdaling, verhoogde huidtemperatuur, verhoogde peristaltiek van maag en darm, vernauwing van de luchtwegen. Zij is een antagonist van adrenaline. Daar de stof zeer snel door een natuurlijk enzym, cholinesterase, wordt gesplitst in twee onwerkzame componenten, zijn acetylcholinehoudende preparaten in de geneeskunde niet bruikbaar gebleken; er zijn echter een aantal meer stabiele vervangmiddelen (b.v. eserine).