Gepubliceerd op 17-01-2021

African development bank

betekenis & definitie

Afrikaanse ontwikkelingsbank, gevestigd in Abidjan (Ivoorkust) en gesticht in 1964 onder auspiciën van de VN. Het lidmaatschap van de bank stond oorspronkelijk alleen open voor alle onafhankelijke Afrikaanse staten.

Sedert 1979 staat het lidmaatschap in principe ook open voor niet-Afrikaanse landen, echter onder negen voorwaarden, opgesteld om het Afrikaanse karakter van de bank te behouden. Het ledental bedraagt 48 (1980). De bank verstrekt leningen en kredieten ter bevordering van particuliere investeringen in de aangesloten landen, probeert een harmonieuze ontwikkeling van hun buitenlandse handel te bereiken en geeft technische hulp bij de voorbereiding en uitvoering van ontwikkelingsprojecten. De bank richt zich daarbij vooral op projecten die de economische integratie van de lidstaten bevorderen. Tussen 1966-78 werden daartoe leningen verstrekt en investeringen gedaan tot een totaal van ca. $ 1,38 mrd.; van dit bedrag werd 30 % besteed aan openbare werken, 27,75 % aan transport, 12,21 % aan industrieën en nationale ontwikkelingsbanken, 21,81% aan de ontwikkeling van de landbouw en 8,23 % in de sociale sector. Het basiskapitaal van de African Development Bank bestaat uit bijdragen van de lidstaten, die naar draagkracht worden vastgesteld.

Daarnaast zijn bijzondere fondsen gesticht om ook kapitaal van buiten Afrika te kunnen aantrekken. Een daarvan is het African Development Fund, waaraan 21 niet-Afrikaanse kapitaalexporterende landen deelnemen (o.a. Nederland en België). Uit de middelen van dit fonds worden rentevrije leningen verstrekt met een looptijd van 50 jaar.

< >