Belangrijke transitie in de aardgeschiedenis, gedateerd 66,0 miljoen jaar geleden, gemarkeerd door een meteorietinslag met mondiale gevolgen voor het leven; overgang van het Krijt naar het Paleogeen
De K-Pg-grens is de geologische overgang tussen de laatste periode van het Mesozoïcum (Krijt) en de eerste van het Cenozoïcum (Paleogeen). Het Paleogeen begint met het tijdvak Paleoceen. Het Cenozoïcum omvat de era vanaf 66,0 miljoen jaar geleden tot nu, vroeger onderverdeeld in Tertiair en Kwartair. De K-Pg-grens wordt daarom ook K/T-overgang genoemd (Krijt-Tertiair). De term Tertiair wordt echter niet meer gebruikt.
De K-Pg-grens markeert een ingrijpende verandering in het leven op aarde en een van de bekendste massa-extincties. Tijdens het Mesozoïcum domineerden de reptielen (o.a. dinosauriërs). De zoogdieren waren wel aanwezig maar onopvallend. Tijdens het Cenozoïcum ontstonden radiaties bij de zoogdieren, de bloemplanten en vele groepen insecten. De soortensamenstelling van microfossielen, o.a. foraminiferen, laat een scherpe overgang zien rond de K/T-overgang.
De K-Pg-grens hangt samen met een grote meteorietinslag bij het schiereiland Yucatan in Mexico. De Chicxulub-krater in de Golf van Mexico herinnert daaraan. Als gevolg van de inslag is op verschillende plaatsen op aarde een laagje verrijkt met iridium van 66 miljoen jaar oud aan te wijzen. Iridium is een element dat in meteorieten veel algemener is dan in de aardkorst.
Maar het verband tussen de meteorietinslag en massa-extincties is minder duidelijk dan vaak wordt beweerd. Dinosauriërs stierven ook al voor die tijd uit. De zoogdierfauna veranderde nauwelijks bij de K-Pg-overgang zelf; hun radiatie begon pas 15 miljoen jaar later.
De Nederlandse geoloog Jan Smit was, naast de Amerikaan Walter Alvarez, in het begin van de jaren 80 een van de eersten die wezen op het verband tussen iridium-aanrijking en de meteorietinslag bij Yucatan.