Mythologische Encyclopedie

Dr. A. van Anken (1961)

Gepubliceerd op 08-04-2020

PRIAMUS

betekenis & definitie

(Gr. Priamos), zoon van Laomedon, koning van Troje, toen Heracles Troje innam, werd hij gevangen genomen, doch later door zijn zuster Hesione vrijgekocht.

Hij heerste als laatste koning over Trojeland en was gehuwd met Arisbe, later met Hecabe. Zijn kroost was bijzonder talrijk: zijn zonen waren o.a. Hector, Paris, Helenus, Deiphobus en Polites. Van zijn dochters waren Cassandra, en Creusa de meest bekende. Tijdens Trojes beleg verloor hij velen van zijn zonen, o.a. de geliefde Hector. Om diens lijk los te kopen uit de handen van de vijand, begaf hij zich persoonlijk naar het Griekse kamp en smeekte Achilles om teruggave van Hectors lichaam (Hom. Ilias XXIV, 143 e.v.). Toen de stad ingenomen werd, werd Priamus in zijn paleis gedood door Neoptolemus (Verg. II, 501 e.v.).ICONOGRAFIE De koning komt voor in vele scènes die betrekking hebben op de Trojaanse oorlog. Hij is daar een oude grijsaard, soms leunend op een stok. Zijn dood ziet men bijv. op een Attische hydria van de Cleophrades-schildcr (ca. 485 c.C.) te Napels: de vorst heeft asyl gezocht op een altaar, het bebloede lichaam van de vermoorde Astyanax ligt op zijn kniën. Priamus’ bezoek aan Achilles ziet men bijv. op een prachtige fries met wit stucreliëf op een blauwe achtergrond, in de casa del Larario te Pompeii.

Zie Laomedon, Heracles, Troje, Hecabe, Hector, Paris, Helenus, Deiphobus, Polites, Cassandra, Creusa, Achilles, Neoptolemus

< >