Gepubliceerd op 02-01-2020

De Herv. kerk in Schalkwijk

betekenis & definitie

(Brink 10), oorspronkelijk gewijd aan St.-Michaël, bestaat uit een eenbeukig schip met westtoren en een driezijdig gesloten, van de kerkruimte afgescheiden, koor. Het in gotische stijl verhoogde koor bevat nog muurwerk van het oorspronkelijke romaanse, tufstenen koor.

Het tufsteenwerk kwam tevoorschijn bij de restauratie (omstreeks 1970). De bakstenen toren is waarschijnlijk in de eerste helft van de 13de eeuw gebouwd en mogelijk in de 16de eeuw verhoogd. De gevels laten halverwege de tweede geleding een overgang zien van een romaanse detaillering (lisenen, rondboogfriezen en rondboogvormige galmgaten) naar een laat-gotische (spitsboognissen). In 1804 verlaagde men het koor en verving men het bouwvallige schip en de zijbeuken door het huidige eenbeukige schip met rondboogvensters. Het schip kreeg toen een houten tongewelf, rustend op trekbalken met korbeelstellen. Uit de 17de eeuw dateren de kansel met boogpanelen (1648), het koperwerk en enkele herenbanken.

Eén daarvan kreeg een met gesneden voluten en bladwerk versierde overhuiving. Tegen de westwand staat een rococografmonument voor de ambachtsheer Balthasar de Leeuw (†1754), geflankeerd door treurende putti.

< >